Keisti šrifto dydį

Increase SizeDecrease SizeReset font to default

Smalininkų technologijų ir verslo mokykla

Sveiki atvykę!

2020-02-24 - 28

Pamokų laikas

8.00 – 8.45
8.55 – 9.40
9.50 – 10.35
10.45 – 11.30

Pietų pertrauka 11.30 – 12.00

12.00 – 12.45
12.55 – 13.40
13.50 – 14.35
14.45 – 15.30
TAMO dienynas
AIKOS SMM
LAMA BPO
Europass
Aš Kritiškas
Nerūkysiu

Sekite mus facebook

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kviečiame į mūsų mokyklą!

Advento popietė Spausdinti El. paštas
2019 m. Gruodžio 14 d., Šeštadienis

Gruodžio 10d. Smalininkų technologijų ir verslo mokykloje vyko Advento popietė ,,Ką mėgo valgyti Lietuvos kunigaikščiai bei žymūs rašytojai". Renginį organizavo Literatų klubas ( vadovė Laimutė Čepukonienė ) ir virėjo programos mokiniai ( mokytoja Elma Česiūnienė ).

Popietėje susipažinome su Lietuvos kunigaikščių, rašytojų bei pirmųjų Lietuvos prezidentų valgymo ir maisto kultūra. Profesijos mokytoja Elma Česiūnienė apžvelgė kunigaikščių mitybos ypatumus. LDK virtuvėje vyravo požiūris, kad sveikas žmogus turi būti sočiai pavalgęs. Kaip teigė mokytoja, per kunigaikščio Vytauto tipinius pietus buvę keptas jautis arba avinas, kokia nors troškinta žąsis ar kaplūnas, sūrio desertas, alaus užsigerti. O Radvilų mitybos pagrindą sudarė paukštiena, pavyzdžiui, jerubės, karveliai ir žvėriena. Valgyta daug daržovių ir košių.

Literatų klubo nariai pateikė pranešimus apie tarpukario Lietuvos rašytojų bei pirmųjų Lietuvos prezidentų valgymo ir maisto kultūrą. Sužinojome daug įdomių faktų apie jų kasdieninį maistą ir pobūvius. Labai nustebino, kad Lietuvos aukštuomenė nebuvo išlepusi ir išranki maistui. Pavyzdžiui, prezidentai A.Smetona, A.Stulginskis, rašytojas J.Tumas – Vaižgantas ir mūsų tautos dainius Maironis labai mėgo rūgusį pieną su bulvėmis. Vaižgantas raugintus kopūstus ir jų sunką rekomenduodavo ne tik kaip maistą, bet ir kaip vaistą kūnui ir sielai. O štai Maironis negalėjo pakęsti net kopūstų kvapo. Sudomino ir rašytojų organizuoti pobūviai, pasibuvimai. Vaižganto garsioji ,,Juodoji vakarienė", Maironio rengtos vaišės, kurioms jis pinigų negailėjo. Nustebino ir tai, kad poetė Salomėja Nėris mokėjo gaminti maistą. Mokytojaudama Panevėžyje kolegas vaišindavo savo pačios pagamintais marcipaniniais saldainiais. Pavasarį virdavo dilgėlių sriubą... O rašytojas Balys Sruoga labai mėgo gerti kavą.

Apie rašytojų mitybą mintimis dalijęsi Karolis Danielius, Sandra Kaziulytė, Dalia Veličkienė, Giedrė Žilinskaitė surengė trumpą viktoriną. Klausydami pranešimų bei atsakinėdami į klausimus vaišinomės antro kurso būsimųjų virėjų keptais kūčiukais bei saldžiais prizais.

Profesinio mokymo skyriaus vedėja Valdoreza Stulgaitienė padėkojo visiems už gražias iniciatyvas ir palinkėjo prasmingo ateinančių švenčių laukimo.

Popietė ne tik praplėtė mūsų akiratį, bet ir sušildė jaukumu, gerumu, nuoširdumu.

Literatų klubo prezidento pavaduotoja
Dalia Veličkienė

View the embedded image gallery online at:
http://stvm.lt/naujienos/1116-advento-popiet#sigFreeIdbdbe27019c