Sveikos gyvensenos skatinimas Spausdinti
2019 m. Gegužės 20 d., Pirmadienis

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad siekiant sumažinti lėtinių neinfekcinių ligų riziką, svarbu palaikyti optimalų svorį ir kasdien pakankamai suvalgyti šviežių vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų ar bulvių, rinktis liesą mėsą bei vengti maisto, turinčio daug sočiųjų riebalų rūgščių, trans-riebalų rūgščių, cukraus ir druskos. Taip pat svarbu saikas, balansas ir reguliarumas.

Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Higienos institutu kas 4 metai atlieka mokinių gyvensenos tyrimus, kuriuos vykdo visuomenės sveikatos biurai savivaldybėse. Atlikti tyrimai rodo, kad ne visų mokinių mityba racionali. Galima teigti, kad kad mokiniai turi nepakankamai žinių apie sveikatai palankią mitybą.

Tuo tikslu Jurbarko rajono mokyklose jau antri metai vykdomas projektas ,,Sveikos gyvensenos skatinimas". Šio projekto vienas iš renginių - mokyti vaikus ir jaunimą sveikatai palankios mitybos bei nutukimo prevencijos.

2019 m. gegužės 14 d. renginys vyko Smalininkų technologijų ir verslo mokyklos specialiojo ugdymo skyriuje. Padedant šios mokyklos pedagogams, stebėsenos ir mokinių sveikatos priežiūros specialistė Gitana Šulcienė mokė vaikus, kaip pasigaminti sveikatai palankių gėrimų. Mokiniai labai susidomėjo praktiniais užsiėmimais, nes patys pjaustė vaisius, ruošė kokteilius. Pamokos metu, mokiniai diskutavo, kokius gėrimus ir maistą jie gamina namuose. Aptarėme ir apie pieno bei jogurtų svarbą vaikų mityboje, šiuos produktus naudojome gaminat kokteilius. Mokiniai teigė, kad jų mokykloje nuolat gauna pieno produktų, šviežių daržovių bei vaisių, jų sulčių, tačiau gaminti patiems ne visada pavyksta.

Po renginio pasidalinome vaizdinėmis priemonėmis sveikatai palankios mitybos, bei fizinio aktyvumo skatinimo temomis. Mokiniai dovanų gavo sveikos mitybos bei fizinio aktyvumo piramidę.

Sveikatos stebėsenos ir mokinių sveikatos priežiūros specialistė
Gitana Šulcienė